Sitta rätt, det är så jäkla drygt

Så där kan jag väl inte säga? Min tanke är att inspirera med mina blogginlägg. Men ibland behöver även jag inspiration. Det här med att sitta rätt, det är vad jag har svårast för. Det gör stor nytta men det är så lätt att strunta i, sjunka ihop som en hösäck är så mycket skönare för stunden. Och det är jobbigt att sitta rätt, ofta är inte ryggen stark nog till det och man blir snabbt trött.


Varför är det inte bra för ryggen att sitta mycket?
Följande beskrivning har jag hämtat ur boken "Ryggens pussel" som är en faktabok om hur ryggen fungerar. En sittande ställning provocerar ryggens leder i eller nära ytterlägena. När vi sätter oss ned, tvingas ofta ländryggens leder mot sitt främre ytterläge. En felaktig funktion i ryggen ger mindre marginaler, en utpräglad stelhet i en del av ryggen leder ofta till att kringliggande leder kompenserar ökad rörlighet. Resultatet blir att belastningsfördelningen i ryggen inte fungerar tillfredsställande och att punktbelastningen på vissa muskler och leder ökar till nivåer över deras kapacitet.

Hur sitter man då rätt
Hur man sitter på en kontorsstol tänker jag inte ta upp här, de är oftast bra och förhoppningsvis har man tillgång till en ergonom på arbetsplatsen som kan hjälpa till om man är osäker hur man sitter bäst. Däremot tänker jag på alla andra platser man sitter på, vid matbordet, väntrum, fikarummet osv. Det är framförallt där jag känner själv att jag gärna sitter fel. När man sitter ska man efterlikna den hållning man har när man står. Alltså tippa fram bäckenet och behåll den naturliga svanken, svanken får inte plana ut. Och sen sträcka på sig, inte kuta/kura ihop med axlarna. Tänk att det går en tråd från sittbenen upp genom kroppen till himlen. När man sitter i en soffa kan man ta hjälp av en kudde att lägga i svanken t.ex. Det här är min egen sammanfattning av vad som finns att läsa i Ryggens pussel och vad sjukgymnasten sagt till mig. I Ryggens pussel kallas det för att "sitta aktivt".

Vad händer när vi belastar i ledernas ytterläge under längre tid?
Ledernas förutsättningar försämras och tillförseln av syre och näringsämnen kan hämmas. Detta sammantaget utgör faktorer som ger rygg eller nacke sämre förutsättningar. Om en led befinner sig i eller nära ytterläget under en längre tid och därefter förs tillbaka till normalläget, upplevs ofta en övergående värk eller stelhet. Det här kan vara förklaringen till att att det ibland känns motigt att resa sig upp från en soffa eller från huksittande som båda är positioner som ofta belastar ryggens leder i ytterlägena.  Även detta är hämtat från Ryggens pussel och min egen reflektion att det är allt som oftast i vardagen som vi utsätter ryggens leder för ytterlägen. Jag skulle vilja likna det vid en hävstångseffekt också, när vi lutar oss framåt ökar trycket enormt på ländryggen och ju mer vi lutar oss framåt ju större blir trycket. Det är därför jag själv idag nätt och jämnt orkar torka tassarna på mina hundar, bada dem i duschen kräver absolut max av min mentala kapacitet att genomföra överhuvudtaget.

Jag kan varmt rekommendera Ryggens pussel till den som vill läsa mer och förstå sig på ryggen. Fast ryggen är en komplicerad historia så är boken lättläst. Där finns också en mängd olika hänvisningar till källor om man vill djupdyka riktigt ordentligt, jag har själv funderat på att börja någonstans i den gedigna referenslistan som finns men jag vet inte riktigt vart jag ska börja..

Ryggens pussel finns att köpa på mitt jobb såklart
Förutom fakta så finns det träningsråd och övningar

Bra hjälpmedel till att sitta rätt
Min lovordade balansboll är riktigt bra där, sätter man sig på den med båda fötterna i marken och tippar fram bäckenet ja då sitter man där sen, bollen gör att man håller sig mer självmant upprätt än på en stol. När jag jobbar hemifrån sitter jag ofta på balansbollen och så ser jag till att datorn är uppallad på en trave böcker så inte huvudet trillar fram och neråt.




CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar